El Blog d'en Jaume Vellvehí


diumenge, 29 de setembre del 2013

Anada a la Provença/1. Fontsegunho (III)



Castell de Fontsegunho
III

A la plana de Camp-Cabèu – avui una pineda per anar-hi a passejar o veure-hi un partit de futbol en l’estadi que hi ha entremig – vam prendre un camí que descendia a mà dreta, indicat semiclandestinament amb un més que discret rètol, que duia al castell de Fontsegunho. Si alguna cosa recordava encara el mateix camí però del 21 de maig de 1856 esmunyint-se obaga avall, era la frondositat del bosc de roures. Endinsar-s’hi ni que fos resseguint el mateix caminoi que davallava a cals  Giera ens resultà el joiell més preuat venint de la solellada martellejant. Era l’indret més frescal d’aquell matí. Com recordava el poeta de Castèu-Nòu de Gadanha en el pròleg de Amour e Plour, Fontsegunho era el lloc ideal  a on els diumenges anaven a festejar els enamorats del poble, el locus amoenus vaja:

aqui, pèr éli, i’a l’oumbro e lou silènci, la frescour e lis escoundudo; aqui i a de font e de pesquié emé si banc de pèiro garni d’èure, aqui i’a de draio e de draiòu bestort, mountant, davalant e menant dins li bousquet; aqui i’a visto ravissènto, aire perfuma, cant d’aucèu, murmur de fueio e risoulet de font...

Tavan, enyoradís, deia que per aquells corriols podies asseure’t arreu, estirar-te, somiar l’amor si eres sol i si n’éreu dos, fer-lo. Per això sentenciava que si eres nascut a Castèu-Nou somiaves a Camp-Cabèu i “fa l’amour à Font-Segugno.”

Però avui la realitat és una altra. En arribar al fons de l’obaga, un cartell desacomplexat i molt menys clandestí que el d’abans ens advertia que allò era una propietat privada i que el millor era fer mitja volta i entornar-se’n. El camí de caient aristòcrata que prosseguia lineal, porta reixada enllà, moria a l’entrada de l’edifici. Era el típic casal, una gran mansió aristocràtica de finals del XIX, amb la façana salmonada. L’antic castell medieval l’havien mig enderrocat per bastir el nou edifici a darreries del segle i se n’amagava però algun vestigi a l’interior del novell. D’aquella manera només vam poder apreciar el jardí i la font – eixuta. Uns operaris que feien el cigarret després del dinar evidenciaven que s’hi estava fent reformes. El castell, propietat privada i zelosament tancat al públic, no semblava que ningú tingués massa ganes de mostrar-lo ni lluir la seva gesta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars